הבוקר מתפרסם דוח ״תמונת מצב: נשים בהייטק 2025״ שכתבתי יחד עם רשות החדשנות. השנה, החלטנו לשחזר את האינפוגרפיקה המפורסמת של המדרגות להייטק שכיכבה בכל מצגת על נשים בהייטק בשנים האחרונות.

אז מה המסקנות הבולטות?
במבט מלמעלה, נראה שאין שינוי משמעותי בתמונת המצב. נשים עדיין מהוות שליש מכח האדם בהייטק, הן עשירית מהמנכ״ליות של סטארטאפים שקמו בעשור האחרון ומגייסות כ-4% מההון שגייסו סטארטאפים בשנים האחרונות.
אבל כשנכנסים לעומק הקורה, אפשר לראות מגמות מעניינות, אפילו חיוביות. אני אומרת ״אפילו״ כי כמי שעוסקת בתחום והקימה את יוזמת ׳אישה בהייטק׳ כדי לפעול לשינוי בו, אני יודעת שהתהליכים איטיים והתחושה לפעמים היא שלא משנה כמה נתאמץ - המצב לא ישתנה.
מה מעודד?
בתחילת המשפך - בלימודים לבגרות 5 יחידות מדעי המחשב ולתארים במקצועות ההייטק - יש עליה משמעותית בכמות הלומדות. כך, מספר הסטודנטיות למקצועות ההייטק הוכפל בעשור וגדל בקצב מהיר קרוב פי 3 מזה של סטודנטים. קצב הגידול המהיר גרם לזה ששיעור הסטודנטיות למקצועות ההייטק עלה מ-24% בשנת הלימודים 2012-2013 ל-32% עשר שנים מאוחר יותר. מצד אחד, עליה מרשימה. מצד שני - וכאן הקאטצ׳ (או האתגר) - אפילו כשהגידול משמעותי, השינוי איטי כי ההייטק כולו בצמיחה.

המשמעות היא שצריך להמשיך לדחוף ולהוביל מאמצים בתחילת המשפך - לעודד עוד תלמידות ונשים ללמוד את המקצועות האלה. יש תפקיד גדול לסביבה של התלמידות בתקופה הזו - להורים ולצוותי ההוראה - על הבחירות שיקבלו.
עוד שיפור שחשוב לשים לב אליו הוא בתוך ענף ההייטק.
מספר הנשים המועסקות ההייטק עלה ב-65% בשנים 2014 עד 2024. עיקר הגידול הוא בנשים שמועסקות בליבה הטכנולוגית - בתפקידי המו״פ (R&D) בחברות ההייטק. מספרן גדל ב-140% בתוך עשור. זה פנומנלי. אבל בהסתכלות על חלקן היחסי מכלל המועסקים במו״פ הגידול הוא מ-23% ב-2014 ל-26.5% עשור לאחר מכן.

מה עדיין דורש שיפור?
קודם כל, כבר בשלב התיכון ישנם פערים משמעותיים בין המחוזות השונים. שיעור הנבחנות בבגרות 5 יחידות מדעי המחשב בתל אביב ובמרכז גבוה פי 3 מאשר בירושלים (!!), פי 2 מאשר בדרום (!) ובכ-50% מאשר בצפון ובחיפה. ומי שעוקב.ת אחרי כבר יודע.ת כמה שהבחירות בתיכון משפיעות בטווח הרחוק על הקריירה והסיכוי להגיע להייטק.

האיזור הבא שדורש שיפור ובדק בית בחברות ההייטק קשור לקידום נשים לתפקידי ניהול. נשים הן כאמור שליש מכח האדם בהייטק. אבל בתפקידי ניהול בכירים בחברות הייטק ישראליות שיעורן צונח לכ-17% (או: אחד משישה מנהלים בכירים - אישה). בכוחם של המעסיקים בהייטק לשנות ולשפר את זה. השינוי דורש קודם כל מודעות, וזה גם אחד התחומים ששמתי לי למטרה לקדם כשהקמתי את אישה בהייטק.

בבדיקה שעשינו מצאנו מתאם מעניין: בחברות הייטק שיש להן מנכ״ליות שיעור הנשים בתפקידים בכירים כפול מזה שבחברות שבראשן מנכ״לים, והוא דומה לשיעור הנשים הכולל בתעשייה.

כאמור, גם בתחום היזמות אין שינוי משמעותי מהפעם האחרונה שערכנו את הבדיקה (2022), ונשים הן רק עשירית מהמנכ״לים של סטארטאפים שהוקמו בעשור האחרון.

נקודה אחרונה: דווקא עכשיו, כשתוכניות הגיוון והכללה (DEI) בארה״ב, תחת התקפה חשוב לדבר על שיוויון בין נשים וגברים בהייטק. הנתונים שמפורסמים הבוקר מראים כמה אנחנו רחוקים משיוויון בהייטק. היו בעיות בחלק מהתוכניות שפעלו והחמיצו את המטרה. אבל אסור לשפוך את התינוק עם המים - גיוון הוא חשוב וגם טוב לעסקים. צריך למצוא את הדרך הנכונה לעשות את זה.
ואם הצלחת לשרוד עד לכאן: יש לי מחשבה לארגן וובינר ספונטני כדי לשתף את התובנות הבולטות, ולספר עוד קצת על הנתונים ומה שקורה עכשיו עם המתקפה על תוכניות הגיוון וההכללה (DEI) בעולם. תגידו לי אם יש עניין לארגן מפגש כזה בימים הקרובים
להורדת הדו״ח המלא:
תמונת מצב: נשים בהייטק 2025 - עברית
גרסה מונגשת בעברית: כאן (ותודה לשוקי הראל)
תמונת מצב: נשים בהייטק 2025 - אנגלית
Comments