אחת האמירות שמלוות נשים בשוק העבודה היא ״You can have it all״ - את יכולה שתהיה לך קריירה, ובאותו זמן גם להיות אמא מסורה. אבל כשמדברים עם נשים קרייריסטיות מבינים די מהר את הקונפליקט שהן חיות בו, את תחושות האשמה ואפילו הכישלון על זה שהן לא באמת מצליחות לעשות את הכל בו זמנית, ושיש מחירים וויתורים שהן עושות לפחות באחת מזירות החיים שלהן.
המחיר הזה בא לידי ביטוי גם במצב שרואים בשטח. כשמסתכלים על מה קורה לנשים בוגרות לימודים במקצועות ההייטק אחרי לידת ילד ראשון, רואים תופעה שהן עוזבות את המקצוע (ראו הגרף המצורף שמתייחס למדגם של נשים וגברים שסיימו לימודים ביחד באותו זמן ב-2005/6, נכנסו לשוק העבודה ואז נולד להם ילד ראשון ב-2011).
אצל גברים לא רואים תופעה דומה כתוצאה מלידת ילד.
אגב, כשבודקים לאן עוברות הנשים שעוזבות את ההייטק, לא תופתעו לגלות שזה לא לתעשיות שמרוויחים בהן היטב - אלא בעיקר לענפים שהם נוחים יותר לאמהות עובדות.
בשנה האחרונה הבנתי עד כמה סוגיית ההורות היא קריטית בכל מה שקשור להבנה של תעסוקת נשים בהייטק. בשביל לברר את הנושא הזה לעומק, ולהבין מה באמת קורה לנשים הייטקיסטיות באירוע של לידה, החלטנו השנה להתמקד בסקר נשים בהייטק בין היתר בסוגיית ההורות בהייטק.
אני מקבלת תגובות, גם בערוצים הגלויים וגם באופן פרטי, שהסקר מוטה, ושאני רק רוצה להוציא נשים חלשות וקרבניות וכו׳. יש גם שאנשים כותבים לי שהם לא מוצאים את האפשרות שמתארת את החוויות והתחושות שלהם בסקר.
לינק למילוי הסקר: http://bit.ly/womensurvey2020
אני רוצה להתייחס לזה ולומר כמה דברים:
1. אני חושבת שאני הבנאדם האחרון שאפשר להגיד עליו שהוא שוביניסטי ובא להזיק לנשים להייטק. בואו 😉 כל המטרה של הסקר היא לברר את המצב (וגם מה לא המצב) ולפי זה לייצר כלים ולהגביר מודעות אצל מעסיקים ובכלל לדברים שניתן לשנות כדי להגדיל תעסוקת נשים ולהגדיל שיוויון.
2. זה ממש בסדר לא להסכים עם אמירות שמופיעות בסקר - המטרה היא לבדוק האם מסכימים איתן או לא. זה יהיה מעולה להוריד אפשרויות מהשולחן כדי להתמקד במה שרלבנטי.
3. זה סופר משמח שיש נשים שתקופת הלידה וההורות (לשעבר ״חופשת לידה״) היא תקופה של צמיחה מקצועית מבחינתן שאיפשרה להן לעצור ולתכנן את הקריירה שלהן ולפרוץ קדימה. הלוואי על כולן. אבל בסוף, צריך לברר מה קורה גם לאותן נשים שבחרו לעזוב את המקצוע - ובעיקר, מה ניתן לעשות כדי לצמצם את העזיבה של המקצוע של נשים אחרי לידה.
למשל, כבר מהנתונים שאני רואה עכשיו בסקר שרץ, רבע מההורים, בלי קשר למגדר, עברו בעקבות לידת ילד לארגון שמאפשר גמישות גדולה יותר בשעות עבודה. זה מידע שהוא קריטי למעסיקים שצריכים להיות מודעים אליו ולהבין את המשמעויות שלו.
חוץ מנושאים של הורות, אנחנו בודקים גם התנהגויות שונות של נשים וגברים בתהליכי מיון וגיוס עובדים, כדי לבדוק האם יש שינויים שצריכים להיעשות כדי להביא לשיוויון תעסוקתי.
בקיצור, בקרוב אנחנו סוגרים את הסקר. לא נשאר לכם הרבה זמן למלא אותו.
כבר אני רואה הרבה מסקנות מעניינות (אפילו בלי קשר למגדר, אלא על איך שעובד שוק העבודה בהייטק בישראל). אם אתם רוצים לתרום למאמץ ביצירת תשתית ידע ונתונים כדי ליצור הייטק טוב יותר ולהיות חלק - זו ההזדמנות שלכם.
מזכירה שהסקר מיועד לכל מי שעובד בהייטק - גברים, נשים, וותיקים, מתחילים, מנהלים, מגייסים, עובדים מן השורה. בקיצור, כולם.
מוזמנים מאוד לשתף גם עם החברים בצוות, קולגות מהעבר ושכנים בהווה שעובדים בהייטק.
אם יש עוד שאלות או הערות - מוזמנים לדבר איתי בפרטי.
לינק למילוי הסקר: http://bit.ly/womensurvey2020
לעוד מידע בנושא הגדלת תעסוקת נשים בהייטק עיקבו אחרי אישה בהייטק בפייסבוק
לקריאת פוסטים קודמים הכנסו לבלוג באתר
コメント