אוגוסט הוא זמן טוב לעצור ולשאול את עצמכם - אתם מרגישים שאתם מצליחים לאזן בין העבודה לחיים האישיים שלכם?
אם התשובה שלילית, אתם לא לבד.
כמעט 40% מהישראלים המועסקים, שהם 1.4 מיליון איש, אינם מרוצים מהאיזון בין הזמן שהם מקדישים לעבודה בתשלום, לבין הזמן שהם מקדישים לתחומים אחרים בחייהם - כך לפי נתונים שפרסמה לאחרונה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, ומבוססים על הסקר החברתי 2018.
לא יפתיע אתכם לגלות שככל שכמות שעות העבודה גדלה - כך גדל גם חוסר שביעות הרצון.
אחת מהנקודות הקריטיות הקשורות לתעסוקת נשים בהייטק היא שלב החיים בו ההיי-טקיסטיות הופכות לאמהות. הנתונים מראים כי זוהי נקודה שבה נשים עוזבות את המקצוע - ולא בשביל לעבור לענפים שמרוויחים בהם יותר, אלא לענפים שלרוב הם נוחים יותר לאמהות. על אבות חדשים השינוי בחיים האישיים אינו משפיע על התעסוקה בצורה משמעותית.
הנקודה הזו באה לידי ביטוי גם כשמסתכלים על שביעות הרצון של אמהות שעובדות שעות ארוכות (ומג׳נגלות בין העבודה לבית).
59% מהאמהות לילדים עד גיל 17 שעובדות 43 עד 49 שעות שבועיות אינן מרוצות מרמת האיזון עבודה-חיים שלהן - שעות עבודה בהחלט אפשריות להייטקיסטיות בתפקידים תובעניים שעושות שעות נוספות ונמצאות (מעבר לשבוע העבודה הרשמי המוגדר כ-42 שעות). אצל אמהות שעובדות מעל ל-50 שעות שבועיות שיעור הנשים שאינן מרוצות עולה ל-65%.
וכן, יש הבדל בין אמהות לאבות.
בקרב האבות לילדים עד גיל 17 שעובדים 43 עד 49 שעות שבועיות, שיעור אלו שאינם שבעי רצון מהאיזון בין עבודה להיבטים אחרים בחייהם הוא 33% - בהשוואה ל-59% אצל האמהות באותה קבוצה.
עוד על ההשלכות על ההתקדמות בקריירה של נשים במקצועות שמאופיינים בשעות עבודה ארוכות במיוחד (להלן ״מקצועות חמדניים״) בלינק המצורף.
ההשפעה של הורות על נשים עובדות באה לידי ביטוי בעוד מדד חשוב.
24% מהאמהות בישראל הפסיקו לעבוד עקב לידה ו-19% עברו לעבוד פחות שעות, כך לפי נתוני הלמ״ס. 46% מהאמהות לא עשו שום שינוי עקב לידה, כלומר יותר ממחצית מהאמהות עשו שינוי כלשהו.
זאת בהשוואה ל-18% מהאבות שעשו שינוי כלשהו בתעסוקה בעקבות לידת ילד. 7% מהאבות הפסיקו לעבוד או הפחיתו את שעות עבודתם.
והנה משהו שרואים ב״רמזור״ אבל גם קורה בחיים - 7% מהאבות עבדו יותר בעקבות הולדת ילד. אבל בניגוד לרמזור, אולי הסיבה היא שהאבות צריכים לתמוך בהכנסה המשפחתית שהצטמצמה כשהאמהות צמצמו את היקף התעסוקה שלהן.
כדאי לסייג את הנתון הזה ולציין כיצד הוא נאסף - במסגרת שאלון רחב היקף של הלמ״ס נשאלו הורים בגילאי 20-44 האם הולדת ילדים השפיעה משמעותית על תחום תעסוקתם. אולם, השאלה לא הייתה מוגבלת לפרק זמן מסויים שעבר לאחר הלידה והופנתה באופן כללי להורים לילדים במגוון גילאים. יכולה להיות השפעה שונה של ההורות לילד בן שנה או בן עשר למשל. בקיצור, יש מקום למידע יותר מדויק שבודק את ההשפעה של הורות על תעסוקה.
בסדנת מנהלים האחרונה שהעברתי על הגדלת תעסוקת נשים בהייטק, המשתתפים השתתפו בסימולציה בה תואר מקרה של עובדת בחברה שקודמה לתפקיד ניהולי. וזמן קצר לאחר הקידום נכנסה להיריון והתלבטה האם לוותר עליו מתוך הבנה שלאחר הלידה תתקשה להתמודד עם העומס הכרוך בתפקיד - כולל שעות עבודה ארוכות, נסיעות לחו״ל וכו׳. במסגרת הסימולציה, כל אחד מהמשתתפים בקבוצה קיבל תפקיד שונה, ובהם העובדת, HR, מנהל מקצועי וכו׳.
לאחר מכן, כשהקבוצות הציגו את מסקנות הדיון שלהם, שהיה בהחלט מעניין, העיר אחד המשתתפים שלדעתו צריך להוסיף גם את בן הזוג של העובדת כאחד המשתתפים בסימולציה. משתתפים אחרים בקבוצה אמרו שלדעתם בן הזוג הוא לא עניינו של המעסיק.
אבל האמת היא, שמאחר שהורות משפיעה יותר על הקריירה של נשים, למעורבות של בן/בת הזוג בהחלט יש השפעה על היכולת של העובדת לתפקד לאחר הלידה ולהצליח לשלב בין ההתקדמות המקצועית שלה לצמיחת המשפחה.
אז מה אפשר לעשות?
מעסיקים שרוצים לשמור את הנשים בארגון, להגדיל את תעסוקת הנשים בהייטק ולמנוע עזיבה של אמהות יכולים לחשוב כיצד הם יכולים לייצר סביבת עבודה שמעודדת איזון עבודה-חיים במגוון דרכים, למשל - לאפשר עבודה מהבית, לאפשר חזרה הדרגתית מחופשת לידה, לאפשר משרות חלקיות (גם אם הן יותר יקרות לעסק, אבל יבטיחו עובדות מצוינות ומסורות), לסייע ביצירת מסגרות תומכות לטיפול בילדים וכו׳.
ולמה כדאי למעסיקים לעודד עובדים לאזן בין העבודה לחיים?
אם התשובה לא ברורה לכם, כנראה המצב אבוד ;)
ובכל זאת - עובדים שמצליחים לאזן יותר בין העבודה לחייהם האישיים הם פרודוקטיביים יותר ובריאים יותר, ויש סיכוי מופחת שהם יגיעו לשחיקה ושיעזבו את מקום העבודה.
וכמובן שזה רלבנטי לאמהות ולאבות - אבל גם לכל השאר. המשך קיץ מאוזן ומהנה!
לינקים:
הפרסום של הלמ״ס בנוגע לאיזון חיים-עבודה (הגרפים הרלבנטיים יצורפו בתגובות):
הפוסט הקודם ב @אישה בהייטק בנוגע לחשיבות של מסגרות תומכות להורים במקומות עבודה:
כתבה מעניינת על המקצועות החמדניים - אותם מקצועות שנוצרה בהם נורמה של שעות עבודה ארוכות מאוד (למשל, בפיננסים או בייעוץ) - ואיך שהם בלמו את ההתקדמות של נשים
コメント